המטבח היווני
המטבח היווני
המטבח היווני
סדנת בישול ביוון I טיול בישול וקולינריה
טיול ליוון אינו מושלם ללא האוכל היווני הפשוט אבל המגוון והמשובח, והוא תופס חלק חשוב בהנאה מהטיול. המטבח היווני מפורסם במגוון הגדול של המאכלים שהוא מציע, מאידך האוכל היווני המסורתי מתאפיין בד”כ בפשטותו ומתבסס על חומרי גלם טריים נגישים וברי השגה כמעט בכל מקום. המטייל ביוון אשר אינו בקיא ברזי המטבח היווני לא יישאר רעב. תמיד ניתן להתמקד ב”קלסיקה היוונית” המפורסמת בעולם כולו והכוללת: מתאבנים כמו צאזיקי tzatziki – מטבל מלפפון ויוגורט. דולמאדס עלי גפן ממולאים, סובלאקי souvlaki – מגיע בתצורת “יירו” שווארמה בפיתה יוונית ייחודית או בשיפודים – כמו שישליק אצלנו. סוגי הבשר יכולים לנוע בין בשר חזיר – השכיח ביותר – בשר בקר או עוף.
מבחר בצקים – עלי פילו ממולאים בגבינה טירופיטה, בתרד ספאנאקופיטה spanikopita – וגם גבינה ותרד). מנות עיקריות פופולריות הן פאסטיציו (pastitsio – פשטידת פסטה/מקרונים אפויה בבשר טחון וברוטב בשמל), עגבניות ממולאות ודגים על הגריל. מנה קבועה בתפריט היווני היא חוריאטיקי סלטה horiatiki salata – סלט כפרי, או סלט יווני בשמו הישראלי, הכולל מלפפונים, עגבניות, גבינת פטה וזיתים המהדרין מוסיפים לשמן הזית גם חומץ ריחני. יוגורט מקומי הדומה יותר לשמנת לא יחסר (יופיע גם במנות האחרונות בתוספת פירות וקונפיטורות). המוסאקה המפורסמת העשויה שכבות של חצילים ובשר טחון ואורז טעימה לחיך בטרוף. מומלץ גם לנסות את היין הלבן השולחני העממי שלהם – הרצינה. כמעט כל טברנה מקומית מציעה את הרצינה שלה בד”כ בטעם אורנים שולט. בכל הקשור למשקאות היווניים, לבד מהאוזו המפורסם המוצע בשלל ארומות ויצרנים שונים, ניתן למצוא גם את הראקי – “שריד מתקופת השלטון העותומאני” ואת אחיו התאום והאיכותי של האוזו הציפורו Tsipouro המוגש בטברנות הציפורו הייחודיות הנקראות ציפוראדיקה. המשקה הפופולארי משקה אלכוהולי בטעם אניס מזכיר כאמור את האוזו, לתחושת שלמות מוסיפים קוביית קרח או מים קרים פעולה שתשנה את צבעו לחלבי. תושבי וולוס מעדיפים אותו ע”פ האוזו , המיוצר אגב גם שם במקום . מוגש ובציפורדיקו בבקבוקונים קטנים 25 מ”ל מלווה במזטים – מנות ראשונות, המבוססות בעקר על מאכלי ים – אוכל מזין ואיכותי. המקום לנסות וולוס שמתאפיין במוסדות רבים שכאלה. ביקור שלכם במסעדות או בטברנות יפגיש אתכם עם מגוון רחב של מאכלים, להלן מילון שמות מאכלים נפוצים מלווה (לעיתים) בתיאור קצר. חגיגות הציפורו הן חוויה מחממת לב וגוף ונחגגות בחודש נובמבר – בכפרי הזגוריה שבצפון יוון.
טיגאנופסומי – Tiganopsomo – מאפה בצק ממולא בגבינת פטה.
ספצופאי – מאכל קדרה של אנשי ההר הגבוה.
גיבצ’י – Mosxaraki Tsipouro – תבשיל קדירה נתחי עגל עם פסטה עטויים גבינה אפויים
חאנום Chanoum – נתחי בשר חזיר ברוטב בניחוח תפוזים.
מלינזאנובורקאקיה Melitzanompourekakia– רצועות חציל מגולל ממולא בשר טחון ברוטב אדום.
קאציקילמונאטו Katsiki Lemonato – תבשיל טלה ברוטב בניחוח לימון.
קולוקיטוטירופיטה Kolokithotiropitta – מאפה בצק ממולא דלעת וגבינת פטה.
Kolokithokorfades – קישואים ממולאים באורז וצמחי תבלין ברוטב עדין
Giaourtlou – נתחי חזיר ביוגורט ברוטב אדום מוגש ע”ג “פיתה”
Kleftiko – נתחי טלה, ירקות וגבינה עטופים בצק פילו.
Melitzana saganaki – תבשיל חציל אפוי בקדירת חרס במעטה רוטב אדום בכיסוי גבינה מותכת.
Saganaki metsovone – מאכל הבנוי על הגבינה מעושנת המקומית המיוצרת רק שם.
Metsovo hortopitta – פאי בצק מוקרם עשוי מתירס וממולא בירק.
Paidakia arniou– צלעות כבש עשויות בגריל פחמים – חבל”ז מעדן
Hortopitta – פאי בצק ממולא ירקות
Alevropitta – מאפה ייחודי המאפיין את זאגוריה מאפה – מזכיר פיצה – חריץ גבינה מתובל ומעט חמאה אפוי בתנור
Galotiri – גבינת חלב
Florina peppers – פלפלי פלורינה, ניתן למצוא אותם במגוון צורות בישול.
1. קלויים קצרות ומוסרת מהם הקליפה ברוטב שמן זית וחומץ.
2. ממולאים בגבינה ואפויים בתנור
3..ממולאים אורז ובשר וכ”ו.
Melitzana – סלט חצילים
Patates yemista – תפו”א ממולאים
Gavros salata – סלט אנשובי טרי
Taramasalata – סלט איקרה
ganites – שרימפס מטוגן
Dolmades – עלי גפן ממולאים
Dolmas – כרוב ממולא
Loukaniko – נקניקיות
Kalamarakia – קלמרי מטוגן
Arni sto furno – כבש בתנור