קהילת ארטה
קהילת ארטה
מקדוניה – Macedonia
חבל מקדוניה ומקדוניה מזרח – תרקיה הוא אחד החבלים הגדולים ביוון . בירת החבל היא תסלוניקי העיר השניה בגודלה ביוון ומונה כמליון תושבים. קראו עוד על סלוניקי . גבולות החבל: במזרח – טורקיה, בצפון – בולגריה, מקדוניה, אלבניה. במערב- הים… ובדרום גובל בחבלים תסאליה ואיפירוס.
קהילת יהודי ארטה הייתה אחת מקהילות יוון העתיקות ביותר. הייתה זו קהילה רומניוטית העתיקה ביותר באיפירוס וממנה צמחו והתפתחו קהילות מאוחר יותר קהילות יואנינה בתקופה הביזנטית, וקהילת פרבזה בתחילת המאה ה19.
יהודים רבים מארטה עברו גם לכפרים נוספים כמו אגריניון, ופטרה ובכך עזרו לקהילות האלה לגדול ולצמוח. אוכלוסיית הקהילה השתנתה מספרית מעת לעת, כך שלאחר השחרור משלטון העותמאני היו בארטה כ -800 יהודים. מסיבות שונות כמו העתקת מקום המגורים, מחלות וגלי הגירה ועמד מס’ היהודים בארטה לפני השואה על כ -400 יהודים שחיו בארטה. היה להם בית ספר משלהם, בית קברות ושני בתי כנסת, אחד מול המבצר והשני בשכונה היהודית. בבעלות הקהילה היו גם חנויות וחלקות אדמה בעיר. רוב יהודי ארטה היו סוחרים.
הם שמרו על האופי המסורתי הרומניוטי וכמה מן הפיוטים, התפילות והמזמורים אף היו בשפה היוונית. לארטה הייתה מסורת של רבנים ונקראה רבני ארטה ואת החגים חגגו באופן ייחודי, כמו למשל מסורת פורימית מיוחדת, עם שירים מסורתיים על תולדות אסתר.האוכלוסייה היהודית של ארטה חיה בשיתוף מלא עם הנוצרים. הם הרגישו תמיד כחלק מהחברה היוונית, ולכן ההבדל היה בעיקר דתי, לא תרבותי או פוליטי.
בבית הספר היהודי של ארטה היה הדגל היפה ביותר שנעשה בעבודת יד שנעשה לכבוד המלך ג’ורג’ הראשון לקראת ביקורו בעיר לאחר השחרור.
היהודים השתתפו בכל החגים הלאומיים והפעילויות החברתיות. הם היו קשורים תמיד לאגודה “Skoufas” של Arta (נוסדה בשנת 1896). לאחר המלחמה – בסוף שנות ה – 50 אנשי הקהילה הציעו לעירייה את שטח בית הכנסת, מאחר ולמעשה והקהילה כבר לא הייתה קיימת יותר.
שואה: מכ -400 יהודים לפני מלחמת העולם השנייה, רק 66 שרדו וחזרו לארטה אחרי השואה. הקהילה המשיכה להתקיים כ -15 שנים נוספות, ב -1961 עזבו היהודים האחרונים את ארטה. ובכך למעשה הגיעה הקץ לקהילה העתיקה.
כיום, נותר מהקהילה רק קיר אחד של בית הכנסת של פוגליסה שעדיין עומד על תילו (אבל זה חלק מקניין בבעלות פרטי ), נמצא בית כנסת של גרקה, וכמובן כמה בתים יהודיים עמידים בזמן .