קהילת וולוס
קהילת וולוס
וולוס Volos עיר נמל שוקקת השוכנת במפרץ פגסטיקוס עם היסטוריה יהודית רבת שנים שהחלה אי שם בתקופת האימפריה הרומית וכך גם מכונים היהודים המתגוררים שם לאורך השנים. רומניוטים.
מעל העיר מתנשא הר פיליון אשר היווה במהלך השנים מקום מסתור לתושבים המקומיים בעת צרה ומלחמה לרבות מלחמת העולם השניה והשואה שבאה בעקבותיה. הקהילה היהודית הקיימת היום בפיליון היא קהילה קטנה יחסית וברשותה בית כנסת אליו מתכנסים היהודים בעיקר בשבתות וחגים. ממצאים ארכאולוגים מהמאה השישית לספירה מעידים על נוכחות יהודית במקום.
בנימין מטודלה הגיע לוולוס במסעותיו במאה ה12 ומצא קהילה משגשגת בת כ – 400 איש. הקהילה התרחבה בעת גירוש ספרד אולם שמרה על צביונה העתיק הרומניוטי. גם תחת השלטון העותמאני שגשגה הקהילה. בשלהי המאה השמונה עשרה 1864 – פעלו בוולוס מוסדות יהודיים עצמאיים, בית ספר יהודי, ישיבה ומאוחר יותר אגודות ספורט כמו הכח הצופים ומכבי אשר פעלו עד השואה. במהלך מלחמת העולם השניה לקחו היהודים חלק בהתנגדות לפולש הנאצי. לחמו בשורות הצבא היווני ולאחר מכן בשורות הפרטיזנים. במהלך המלחמה מצאו היהודים מסתור בכפרים שבהר פיליון והמקומיים סייעו בידם. 136 חברי הקהילה היהודים שנתפסו ע”י הנאצים נשלחו למחנה ההשמדה אושוויץ. בתום המלחמה, עם שחרורה של וולוס (1944) חזרו היהודים אל העיר, אל שרידי רכושם ורכוש הקהילה ואל בית הכנסת ההרוס. אט אט חזרו החיים למסלולם וגם נבנה בית כנסת חדש. אולם רבים מהניצולים בחרו לעזוב את המדינה. הקמת המדינה ב 1948 גרמה לעליה מסיבית של יהודי וולוס לארץ ישראל. ב1955 היה גל עזיבה נוסף בגלל מלחמת האזרחים ביוון ויהודים רבים היגרו לאמריקה. במרכז העיר הוקמה אנדרטה לזכר השואה של יהודי וולוס. אחת הדמויות המפורסמות והחשובות בהיסטוריה של קהילת וולוס היה הרב פסח (1869-195) המנהיג הרוחני של התקופה אשר זכה בשנת 1939 במדליות זהב בגלל פועלו, ממלך יוון ג’ורג’ השני, מטעם המטה הבריטי ב – 1945, ומטעם מדינת יוון ב 1952.
בית הכנסת המשופץ נהרס ברעידת האדמה של 1955 והוקם בית כנסת חדש בסגנון רומניוטי. כתובת: בצומת של Platonos Xenofondos ו Moiseos. טלפון: 2421025302. בית הקברות של וולוס (החדש) כולל גם כמה מצבות עתיקות שהועברו מבית הקברות העתיק. בית הקברות נמצא בין הרחובות Taxiarhon and Paraskevopoulou.ert.